In de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is opgenomen dat je het recht hebt om aan organisaties inzage te vragen en te krijgen in alle gegevens die de betreffende organisatie van je hebt. Met andere woorden: op grond van de AVG heeft iedereen het recht om van een organisatie ‘te weten wat je van me weet’.
Waarom inzagerecht?
Door het inzagerecht kan je organisaties controleren of ze wel de juiste gegevens verwerken en of ze deze gegevens wel volgens de regels van de AVG hebben verkregen. Verkrijgt of verwerkt een organisatie bepaalde gegevens ten onrechte, dan kun je actie ondernemen. Bijvoorbeeld de gegevens laten rectificeren of verwijderen. Het is ook mogelijk om dan een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
De AVG-richtlijnen voor inzagerecht
In de praktijk wordt vaak gebruik gemaakt van het recht op inzage. Op Europees-niveau zijn daarom richtlijnen vastgesteld die organisaties helpen om goed om te gaan met de inzageverzoeken die zij ontvangen. De AVG-richtlijnen geven organisaties handvatten over hoe ze kunnen én moeten omgaan met inzageverzoeken.
Welke richtlijnen zijn er?
De AVG-richtlijnen zijn uitgebreid. Samengevat geven de richtlijnen onder meer antwoord op de volgende vragen:
- Op welke wijzen kan je als organisatie inzage verlenen?
- Heb je als betrokkene het recht om de originele documenten in te zien?
- Wanneer mag je als organisatie wel / niet om een ID vragen om de identiteit te controleren?
- Wanneer mag een organisatie een verzoek om inzage weigeren? Of hiervoor een vergoeding vragen?
Meer weten? Laat dan een berichtje achter via WhatsApp of bel ons op 085 – 047 51 51.